Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 2 grudnia 2018

Sałatka mimoza

Bardzo dekoracyjna sałatka o charakterystycznym wyrazistym smaku.
Podstawowym jej składnikiem jest ryba w oleju, jednak moja wersja tej sałatki jest z wędzoną makrelą, 
która stanowi niezwykle oryginalne i smaczne zestawienie.
Myślę, że taka sałatka świetnie będzie się prezentowała na świątecznym stole :)



Zapraszam na przepis.




Sałatka mimoza







Składniki:


Wędzona makrela  1 sztuka.
Ziemniaki 3-4 sztuki.
Marchewka duża 2 sztuki.
Cebula czerwona 1 sztuka.
Jajka 5 sztuk.
Majonez.
Sól.







Wykonanie:


Ziemniaki, marchewkę i jajka gotujemy.
Ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, oddzielnie marchewkę i ziemniaki.
Jajka ugotowane na twardo obieramy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka i żółtka trzemy na tarce o małych oczkach, również oddzielnie.
Cebulę drobniutko kroimy.
Makrelę oddzielamy od ości i skóry, dzielimy na drobne kawałeczki.
Sałatkę układamy warstwami w głębokiej misce lub obręczy na talerzu.















I warstwa ziemniaki, lekko solimy i delikatnie smarujemy majonezem.
II warstwa Makrela.
III warstwa cebula i delikatnie smarujemy majonezem.
IV warstwa potarte żółtka.
V warstwa marchewka i delikatnie smarujemy majonezem.
VI warstwa potarte białka.
Sałatkę wstawiamy do schłodzenia i połączenia smaków.









Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz