Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 12 grudnia 2017

Świąteczne krokiety

Krokiety są dobre same w sobie i nie trzeba nic więcej do nich podawać.
Jednak ja nie wyobrażam sobie krokietów bez filiżanki dobrego barszczyku, taki duet jest wprost idealny,
barszczyk obowiązkowo musi być ugotowany na domowym zakwasie (przepis na zakwas znajdziecie tutaj).
Farsz do moich świątecznych krokietów robię z kapusty świeżej i kiszonej, mięsa drobiowego i grzybów.
Krokiety to tradycyjne sprawdzone danie, które smakuje wybornie i mało kto potrafi im się oprzeć :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Farsz


Pieczarki 0,5 kilograma.
Grzyby suszone 10 gram.
Cebula 2 sztuki.
Kapusta świeża 1 kilogram.
Uda kurczaka 0,5 kilograma.
Kapusta kiszona 250 gram.
Sól.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Olej.




Ciasto naleśnikowe


Mąka 3 szklanki
Jajko  3 szt.
Mleko 3 i 3\3 szklanki.
Sól 1 solidna szczypta.
Cukier 1 solidna szczypta.










Wykonanie:


Grzyby suszone namoczyć na noc.
Następnego dnia grzyby obgotować nie wylewać wody z gotowania, powinno zostać jej niewiele.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki, sól, pierz i razem podsmażamy.
Gdy pieczarki będą gotowe, dodajemy suszone grzyby razem z wodą i całość odparowujemy na wolnym ogniu.
Kapustę słodką obgotować w osolonej wodzie i odsączyć na durszlaku.
Kapustę kiszoną również obgotowujemy i odcedzamy.
Uda kurczaka ugotować.
Przygotowane pieczarki z suszonymi grzybami, świeżą kapustę i mięsem mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Po zmieleniu świeżej kapusty nadmiar wody odparować.
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i kroimy lekko nożem, dodajemy do zmielonych składników,
całość przyprawiamy według własnych upodobań.
Mieszamy składniki farszu.













Dokładnie rozrabiamy ciasto naleśnikowe, uważamy, żeby nie powstały gródki,
do mąki wbijam jajka, dodaję sól i cukier następnie partiami dolewam mleko, ciągle mieszając trzepaczką.
Smażymy cienkie naleśniki na minimalnej ilości oleju.







Naleśniki smarujemy farszem i dokładnie zawijamy.
Tak przygotowane krokiety można z powodzeniem zamrażać, po rozmrożeniu panierować i smażyć
są równie smaczne, jak świeżo przyrządzone.









Z podanych proporcji wychodzi 25-30 krokietów.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ale mi smaku zrobiłaś na te pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na to tylko jedna rada, musisz je poprostu zrobić :)
      Pozdrawiam.

      Usuń