Miodowe ciastka ze słonecznikiem to świetna alternatywa dla tych, którzy za piernikami nie przepadają.
Ciasteczka są bardzo kruche, bardzo chrupkie i bardzo smaczne :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 25 dekagramów.
Margaryna 20 dekagramów
Miód 1 łyżka.
Jako 1 sztuka.
Polewa słonecznikowa.
Margaryna 5 dekagramów.
Śmietana 18% 2 łyżki.
Miód 10 dekagramów.
Słonecznik 15 dekagramów.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy razem nożem, następnie dodajemy miód i jajko.
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Między czasie przygotowujemy polewę słonecznikową.
Do garnka wkładamy margarynę i miód, razem rozpuszczamy, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i na końcu dodajemy słonecznik.
Całość razem smażymy przez chwilę, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra, wykrawamy ciasteczka i na każde nakładamy po 1 łyżeczce masy słonecznikowej.
Układamy ciastka na blachę wyłożoną papierem i pieczemy na lekko złoty kolor przez w 175 st. C. przez 10-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz