Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 8 grudnia 2018

Słonecznikowo miodowe ciasteczka

Świąteczne ciasteczka to nie tylko pierniki.
Miodowe ciastka ze słonecznikiem to świetna alternatywa dla tych, którzy za piernikami nie przepadają.
Ciasteczka są bardzo kruche, bardzo chrupkie i bardzo smaczne :)



Zapraszam na przepis.





Słonecznikowo miodowe ciasteczka



Składniki:


Ciasto.

Mąka 25 dekagramów.
Margaryna 20 dekagramów
Miód 1 łyżka.
Jako 1 sztuka.


Polewa słonecznikowa.

Margaryna 5 dekagramów.
Śmietana 18% 2 łyżki.
Miód 10 dekagramów.
Słonecznik 15 dekagramów.








Wykonanie:


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy razem nożem, następnie dodajemy miód i jajko.
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Między czasie przygotowujemy polewę słonecznikową.
Do garnka wkładamy margarynę i miód, razem rozpuszczamy, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i na końcu dodajemy słonecznik.
Całość razem smażymy przez chwilę, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra, wykrawamy ciasteczka i na każde nakładamy po 1 łyżeczce masy słonecznikowej.
Układamy ciastka na blachę wyłożoną papierem i pieczemy na lekko złoty kolor przez w 175 st. C. przez 10-15 minut.









Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz