Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 29 lipca 2019

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

Kochani dzisiejsze ziemniaczki są idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, a także ryb.
Uwielbiam je również jako samodzielne danie z mocno schłodzonym kefirem.
Myślę, że każdy z was znajdzie odpowiedni wariant dla siebie :)



Zapraszam na przepis.





Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem








Składniki:


Ziemniaki 8-10 sztuk.
Czosnek 4 ząbki.
Masło na każdego ziemniaka około 1\2 łyżeczki.
Tymianek 1\2 łyżeczki.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.
Oliwa 5-6 łyżek.




Wykonanie:


Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości.
Ostudzone ziemniaki rozgniatamy łyżką, robiąc na środku wgłębienie, ziemniak ma pęknąć, ale nie rozpaść się.












Na dno formy wlewamy oliwę i układamy pokrojony w plasterki czosnek, następnie układamy, ściśle obok siebie pęknięciem do góry ziemniaki.
Posypujemy solą i pieprzem do smaku, na każdy ziemniak nakładamy 1\2 łyżeczki masła i posypujemy tymiankiem.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika  180-200 st. C.
Ziemniaki zapiekamy do momentu, aż się ładnie zarumienią.








Smacznego :)

1 komentarz: