Uwielbiam je również jako samodzielne danie z mocno schłodzonym kefirem.
Myślę, że każdy z was znajdzie odpowiedni wariant dla siebie :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ziemniaki 8-10 sztuk.
Czosnek 4 ząbki.
Masło na każdego ziemniaka około 1\2 łyżeczki.
Tymianek 1\2 łyżeczki.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.
Oliwa 5-6 łyżek.
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości.
Ostudzone ziemniaki rozgniatamy łyżką, robiąc na środku wgłębienie, ziemniak ma pęknąć, ale nie rozpaść się.
Na dno formy wlewamy oliwę i układamy pokrojony w plasterki czosnek, następnie układamy, ściśle obok siebie pęknięciem do góry ziemniaki.
Posypujemy solą i pieprzem do smaku, na każdy ziemniak nakładamy 1\2 łyżeczki masła i posypujemy tymiankiem.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-200 st. C.
Ziemniaki zapiekamy do momentu, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego :)
Trzeba będzie spróbować....
OdpowiedzUsuń