Bardzo smaczna i lekko winna suróweczka z włoskiej kapusty i świeżego ogórka będzie doskonałym dodatkiem
do obiadu lub letniego grilla.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kapusta włoska 1 średniej wielkości główka.
Pietruszka pęczek.
Szczypior mały pęczek.
Cebula 1 sztuka.
Cukier 2 łyżeczki.
Sól 1 łyżeczka.
Pieprz do smaku.
Ocet jabłkowy 3 łyżki.
Oliwa 3 łyżki.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w pół kola, posypujemy cukrem i lekko ugniatamy.
Kapustę szatkujemy, solimy i ugniatamy, odstawiamy na około 0,5 godziny.
Po upływie 0,5 godziny do kapusty dodajemy cebulę, posiekany szczypior, ogórka i pietruszkę, oraz pozostałe składniki.
Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz