Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 23 września 2019

Marynowane grzybki

Słoje marynowanych grzybów to nieodłączny element polskich spiżarni już od setek lat.
Moje, leśne grzybki w zalewie octowej stanowią wykwintny i aromatyczny dodatek do potraw, które serwuję na naszym stole.


Dla tych, którzy nie wiedzą jak powstały grzyby mam ciekawą legendę związaną z wędrówką Chrystusa i św. Piotra.
Wszystko zaczyna się od podpłomyka, którego dostali podczas wędrówki od pewnej gospodyni.
Św. Piotr, idąc za Jezusem przez las, zaczął jeść w ukryciu podpłomyk, myśląc, że jego mistrz nic nie widzi.
Chrystus, chcąc pokazać, że jest wszechwiedzący, zawołał, Piotrze ! 
Św. Piotr wypluł placek, aby odpowiedzieć.
Za trzecim razem Chrystus odwrócił się i powiedział, Piotrze zgrzeszyłeś, myślałeś, że ja nie wiem wszystkiego.
Św. Piotr padł na kolana i błagał o przebaczenie, Jezus odpuścił mu grzechy, ale żeby chleb się nie zmarnował, zamienił go w grzyby.


Zapraszam na przepis.




Marynowane grzybki










Składniki:

Grzyby.

Na każdy słoiczek 0,5 l
Pieprz czarny ziarnisty 1\3 łyżeczki.
Ziele angielski 3-4 ziarna.
Gorczyca 1\2 łyżeczki.
Cebula solidny plaster.
Liść laurowy 1 sztuka.
Marchewka 1-2 plasterki.

Zalewa.

Woda 5 szklanek.
Ocet 1 szklanka.
Cukier 1 szklanka.
Sól 2 łyżki.









Wykonanie:

Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i wyjąć na durszlak.
Wodę posolić i zagotować na dużym ogniu, następnie wrzucić grzyby i obgotowywać przez 4-5 minut.
Obgotowane grzyby wyjmujemy na durszlak i hartujemy pod zimną wodą.
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy.
Do każdego słoiczka wkładamy przyprawy, cebulę i marchewkę, następnie układamy grzybki i zalewamy zalewą,
nie ma znaczenia czy zalewa będzie gorąca, czy zimna.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.






Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz