Zapraszam na placki z gotowanych ziemniaków, jest to szybkie i pyszne danie, które doskonale smakuje z sosem czosnkowym,
lub kwaśną śmietaną.
Placki tego typu możemy też podać jako dodatek do gulaszu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ziemniaki 6-7 sztuk średniej wielkości.
Mąka 1 niepełna szklanka.
Jajko 1 sztuka,
Koperek siekany 1 czubata łyżka.
Szczypiorek siekany 1 czubata łyżka.
Sól.
Pieprz.
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, studzimy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Na stolnicę wysypujemy mąkę i wykładamy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem i solą według własnego uznania.
Zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 równych części, formujemy kulkę, a następnie rozpłaszczamy ręką, formując placek o średnicy
10-12 centymetrów.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy z dowolnym sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz