Muffinki, czyli proste babeczki, które możemy upiec z różnymi dodatkami.
Jako dodatek świetnie nadają się owoce, bakalie i siekana czekolada.
Moje dzisiejsze babeczki upiekłam z dodatkiem rabarbaru, który nadał im lekko kwaskowaty posmak.
Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinek o wadze około 80 gram.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Margaryna 1\2 kostki.
Mleko 1 szklanka.
Jajka 1 sztuka.
Mąka pszenna 2 szklanki.
Cukier 3\4 szklanki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Dodatki
Użyłam 1 szklanki krojonego rabarbaru.
Lub zamieńcie według własnego uznania pokrojona czekolada, bakalie czy inne owoce.
Wykonanie:
W dwóch oddzielnych miskach przygotowujemy składniki suche i mokre.
Mokre.
Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko i rozkłócone jajko razem mieszamy.
Suche.
Do mąki dodajemy, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, razem mieszamy.
Rabarbar pokroić i wymieszać z 1 łyżką cukru, odstawić na około 1\2 godziny aż puści sok i odsączyć.
Następnie do suchych składników wlewamy mokre składniki i dodajemy wybrany dodatek, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Nakładamy ciasto do wysokości 3\4 foremek i pieczemy na złoto (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz