Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 17 listopada 2019

Torcik owocowy na czekoladowym spodzie


Ten torcik to owocowa pokusa, której trudno się oprzeć, jest leciutki jak poranna mgiełka i orzeźwiający.
Nie wymaga on żadnych wielkich kulinarnych zabiegów jedynie trochę czasu na dokładne zchłodzenie kolejnych warstw.



Zapraszam na przepis.



Torcik owocowy na czekoladowym spodzie











Składniki:

Biszkopt czekoladowy.

Mąka pszenna 2 czubate łyżki.
Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka.
Kakao 2 czubate łyżki.
Jajka 3 sztuki.
Proszek do pieczenia 1\2 łyżeczki.
Cukier 1\3 szklanki.
Szczypta soli.

Warstwa truskawkowa.

Truskawki 500 gram.
Galaretka truskawkowa 2 sztuki.

Warstwa śmietanowa.

Śmietana 30%, ale może też być 18%.  0,5 litra.
Galaretka truskawkowa 2 sztuki.

Czekolada do dekoracji.


Wykonanie:

Spód czekoladowy.

Białka oddzielić od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy,
aż się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiewamy przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy całość łyżką.
Następnie przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 175 st. C przez 25 minut (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy i następnie zakładamy wkoło spodu obręcz, którą będziemy wypełniać kolejnymi warstwami tortu.

Warstwa truskawkowa.

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody.
Truskawki rozdrabniamy blenderem na jednolity mus i wlewamy rozpuszczone galaretki, dokładnie mieszamy.
Z chłodzony i gęstniejący mus truskawkowy wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do zastygnięcia.






Warstwa śmietanowa.

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze z chłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do momentu, aż zacznie gęstnieć, wówczas pomału wlewamy gęstniejącą galaretkę, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.
Jednolitą różową piankę wylewamy na warstwę truskawkową, dokładnie wyrównujemy, tworząc wierzch tortu.
Odstawiamy tort do całkowitego zastygnięcia najlepiej na noc.






Następnego dnia delikatnie nożem objeżdżamy wkoło obręczy, odcinając warstwy tortu od obręczy.
Tort dekorujemy tartą czekoladą, galaretkami lub owocami.












Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz