Zaproście piękną dynię do swojej kuchni :)
Dynia to wyjątkowe warzywo, które możemy serwować na słodko i na słono, możemy wyciskać z niej sok czy zjadać ją na surowo.
Z dodatkiem tego jesiennego warzywa które, ma moc witamin, upiekłam ciasto dyniowe, jest ono bardzo smaczne i ma przepiękny kolor,
a podane z gorącą herbatką umili nam jesienne popołudnie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 2 szklanki.
Puree z dyni 250 gram. przepis na puree znajdziecie tutaj.
Masło 200 gram.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier 200 gram.
Jajka 5 sztuk.
Skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny.
Wykonanie:
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, skórkę cytrynową i mus z dyni, razem wszystko zagotować i wystudzić.
Do przestudzonego musu wbić żółtka i dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po dwie łyżki do masy, delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 centymetrów i pieczemy w nagrzanym do 175-180 st. C przez 45-50 minut (do suchego patyczka) przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Dynia to wyjątkowe warzywo, które możemy serwować na słodko i na słono, możemy wyciskać z niej sok czy zjadać ją na surowo.
Z dodatkiem tego jesiennego warzywa które, ma moc witamin, upiekłam ciasto dyniowe, jest ono bardzo smaczne i ma przepiękny kolor,
a podane z gorącą herbatką umili nam jesienne popołudnie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka 2 szklanki.
Puree z dyni 250 gram. przepis na puree znajdziecie tutaj.
Masło 200 gram.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier 200 gram.
Jajka 5 sztuk.
Skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny.
Wykonanie:
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, skórkę cytrynową i mus z dyni, razem wszystko zagotować i wystudzić.
Do przestudzonego musu wbić żółtka i dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po dwie łyżki do masy, delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 centymetrów i pieczemy w nagrzanym do 175-180 st. C przez 45-50 minut (do suchego patyczka) przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz