Pigwa owoc o niezwykłym aromacie, zawierający ogromną ilość witaminy c, świetnie nadający się na przetwory i nalewki.
Własnoręcznie zrobiona nalewka z pigwy wzmocni naszą odporność i miło rozgrzeje nas w zimowe chłody.
Własnoręcznie zrobiona nalewka z pigwy wzmocni naszą odporność i miło rozgrzeje nas w zimowe chłody.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Pigwa 1 kilogram.
Cukier 1 kilogram.
Spirytus 0,5 litra.
Wódka 0,5 litra.
Cukier 1 kilogram.
Spirytus 0,5 litra.
Wódka 0,5 litra.
Wykonanie:
Owoce pigwy umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę, wsypujemy warstwami na przemian z cukrem do dużego słoja.
Słój odstawiamy na 6 dni, codziennie nim potrząsając, po upływie tego czasu filtrujemy wytrącony sok i łączymy go z alkoholem.
Nalewkę odstawiamy ponownie na miesiąc w ciemne miejsce, po upływie miesiąca nalewka jest gotowa i rozlewamy ją do butelek.
Nalewkę odstawiamy ponownie na miesiąc w ciemne miejsce, po upływie miesiąca nalewka jest gotowa i rozlewamy ją do butelek.
Smacznego :)
Witam, czy waga owoców na kg cukru jest przed wydrazeniem nasion czy na czysto?
OdpowiedzUsuńNa czysto :)
Usuń