Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 1 listopada 2020

Nalewka z pigwy

Pigwa owoc o niezwykłym aromacie, zawierający ogromną ilość witaminy c, świetnie nadający się na przetwory i nalewki.
Własnoręcznie zrobiona nalewka z pigwy wzmocni naszą odporność i miło rozgrzeje nas w zimowe chłody.


Zapraszam na przepis.




Nalewka z pigwy





Składniki:

Pigwa 1 kilogram.
Cukier 1 kilogram.
Spirytus 0,5 litra.
Wódka 0,5 litra.


Wykonanie:

Owoce pigwy umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę, wsypujemy warstwami na przemian z cukrem do dużego słoja.







Słój odstawiamy na 6 dni, codziennie nim potrząsając, po upływie tego czasu filtrujemy wytrącony sok i łączymy go z alkoholem.
Nalewkę odstawiamy ponownie na miesiąc w ciemne miejsce, po upływie miesiąca nalewka jest gotowa i rozlewamy ją do butelek.






Smacznego :)



2 komentarze: