Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 16 maja 2017

Pyszne ciasto z rabarbarem


Sezon rabarbarowy mamy w pełni więc rozpocznijmy go ciastem z rabarbarem.
Pysznym aromatycznym pełnym wiosennego smaku.
Rabarbar jest jednym z kulinarnych zwiastunów wiosny, następne za nim przyjdą truskawki, jest to doskonały duet naszych deserów, uwielbiany chyba przez wszystkich.

Dzisiaj jednak skupimy się na cieście z samym rabarbarem, które powinniście upiec dla swoich bliski, jest idealne do niedzielnej herbatki :)


Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Jajka 5 szt.
Mąka 3 szklanki.
Margaryna 250 g.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki.
Cukier 2 szklanki.
Rabarbar  1\2 kg.
Budyń 1 szt.




Z żółtek, 1\2 szklanki cukru, mąki z proszkiem i margaryny szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić.






Rabarbar oczyścić i drobno pokroić, wrzucić do rondla dodać 1\2 szklanki cukru i odrobinę wody.
Gotować do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać, do masy dodać rozmieszany w odrobinie wody budyń, dokładnie wymieszać nie gotować.





Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części większą około 2\3 ciasta i mniejszą 1\3.
Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do wysmarowanej blachy, następnie delikatnie rozprowadzamy równomiernie po dnie blachy i wyklejamy boki.
Na wyłożoną ciastem blachę wylewamy przygotowany rabarbar.
Białka ubijajmy na sztywno i łączymy z pozostałym cukrem, a następnie mąką ziemniaczaną.
Powstałą pianę wylewamy na warstwę rabarbaru.





Na warstwę piany ścieramy pozostałą 1\3 część ciasta, która tworzy wierzch placka.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175-180 stopniach około 50 minut.




Ciasto przed podaniem posypałam cukrem i drobnymi cukiereczkami.

Smacznego :)


Rabarbar 2017

poniedziałek, 15 maja 2017

Pierś z kurczaka w papryce i zielonym groszku


Nadchodzi lato więc szkoda czasu na siedzenie przy garach, pomyślałam, że taki przepis na pewno niejednemu się przyda.
Przyrządziłam pierś z kurczaka w papryce i zielonym groszku, danie typu łatwe szybkie i smaczne.
Idealna propozycja na szybki obiad lub miłą letnią kolację na tarasie przy lampce dobrego wina.


Zapraszam was na przepis.











Składniki:


Pierś z kurczaka 1 szt.
Papryka 1 szt.
Groszek mrożony 1 szklanka.
Por 1\3 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Olej 4-5 łyżek.
Papryka słodka.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Pierś pokroić w dość duże kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pora w pół talaki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pora, chwilkę podsmażamy i dodajemy kurczaka, pomieszać a po chwili dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy, lekko podsmażyć, następnie dodajemy groszek i paprykę.
Dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszając, w razie potrzeby można lekko podlać wodą.
Gdy warzywa będą miękkie, potrawa jest gotowa do podania.









Przed podaniem całość posypałam zieloną pietruszką.
Danie jest aromatyczne i bardzo smaczne, a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Smacznego :)