Wyglądem przypomina tradycyjną babkę piaskową Lekka puszysta i sypka.
Będzie idealnym dodatkiem do niedzielnej kawki :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto
Mąka 1 i 1\2 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\2 szklanki lub 2 budynie cytrynowe (ja wymieszałam pół na pół).
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki.
Olej 200 mililitrów.
Cukier 3\4 szklanki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Jajka 4 sztuki.
Aromat cytrynowy 2 łyżeczki.
Lukier
Cukier puder 1\2 szklanki.
Spirytus 2-3 łyżki.
Woda.
Kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wykonanie:
Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Gdy masa znacznie zwiększy swoja objętość, dolewamy partiami olej i aromat.
Do ubitej masy dodajemy partiami wymieszane razem mąki i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 1 godziny w 165 st. C.
Do cukru pudru wlewamy spirytus, następnie dolewamy łyżką po troszkę wody i rozrabiamy na gęsty lukier.
Gorącą babkę polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz