Sezon rabarbarowy mamy w pełni więc rozpocznijmy go ciastem z rabarbarem.
Pysznym aromatycznym pełnym wiosennego smaku.
Rabarbar jest jednym z kulinarnych zwiastunów wiosny, następne za nim przyjdą truskawki, jest to doskonały duet naszych deserów, uwielbiany chyba przez wszystkich.
Dzisiaj jednak skupimy się na cieście z samym rabarbarem, które powinniście upiec dla swoich bliski, jest idealne do niedzielnej herbatki :)
Zapraszam was na przepis.
Składniki:
Jajka 5 szt.
Mąka 3 szklanki.
Margaryna 250 g.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki.
Cukier 2 szklanki.
Rabarbar 1\2 kg.
Budyń 1 szt.
Z żółtek, 1\2 szklanki cukru, mąki z proszkiem i margaryny szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić.
Rabarbar oczyścić i drobno pokroić, wrzucić do rondla dodać 1\2 szklanki cukru i odrobinę wody.
Gotować do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać, do masy dodać rozmieszany w odrobinie wody budyń, dokładnie wymieszać nie gotować.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części większą około 2\3 ciasta i mniejszą 1\3.
Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do wysmarowanej blachy, następnie delikatnie rozprowadzamy równomiernie po dnie blachy i wyklejamy boki.
Na wyłożoną ciastem blachę wylewamy przygotowany rabarbar.
Białka ubijajmy na sztywno i łączymy z pozostałym cukrem, a następnie mąką ziemniaczaną.
Powstałą pianę wylewamy na warstwę rabarbaru.
Na warstwę piany ścieramy pozostałą 1\3 część ciasta, która tworzy wierzch placka.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175-180 stopniach około 50 minut.
Ciasto przed podaniem posypałam cukrem i drobnymi cukiereczkami.
Smacznego :)
Takie ciasta bardzo lubię :) Pyszna propozycja na słodkość do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń