Pyszne i proste danie, znakomite w sezonie szparagowym.
Rozkoszujmy się ich smakiem, zostało nam już niewiele czasu, niebawem kończy się sezon na szparagi.
Przyrządzenie ich nie jest trudne, a warzywo to jest zdrowe i smaczne.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Szparagi zielone 500 g.
Szynka Serrano lub surowy chudy boczek 150-200 g.
Ser żółty 150-200 g.
sól.
Cukier.
Tłuszcz do wysmarowania naczynia.
Wykonanie:
Szparagi obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, zielone szparagi powinno gotować się 5 minut.
Przestudzone szparagi owijamy szynką i układamy w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem.
Wstawiamy do piekarnika i lekko zapiekamy w 180 stopniach, w momencie, gdy szynka się lekko podrumieni, posypujemy całość tartym serem i wstawiamy ponownie na kilka minut do piekarnika.
Całość zapiekamy do momentu, aż ser się ładnie roztopi.
Szparagi mamy gotowe możemy podawać do stołu.
Smacznego :)
Uwielbiam szparagi :) Pysznie wygląda Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń