Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 8 maja 2017

Frittata

  
Doskonała na weekendowe śniadanie, wtedy gdy mamy więcej wolnego czasu i możemy spokojnie delektować się pysznym śniadaniem z bliskimi.
Moja frittata jest bardzo kolorowa i smaczna a zapach, jaki się rozchodzi podczas przyrządzania, zwabi na śniadanie każdego nawet największego śpiocha :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Szynka lub inna wędlina. 100 g,
Jajka 2 szt.
Mleko 2 łyżki.
Ser żółty około 50 g.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Szczypiorek mały pęczek.
Sól.
Pieprz.
Olej do podsmażenia.

                                                                             

    


Wykonanie:


Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i dokładnie łączymy trzepaczką, następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty żółty ser.
Całość przyprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.










Szynkę kroimy w drobne paseczki i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem dusi, do momentu aż papryka stanie się lekko miękka.
Następnie zalewamy całość masą jajeczną, musimy całość lekko przemieszać, tak aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się na patelni, a jajka lekko ścięły.
Na koniec patelnię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut.












Frittata pięknie się zapiecze i jest gotowa do podania.

Smacznego :)