Brzoskwinie i ser to bardzo dobre i sprawdzone połączenie smaków.
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha pysznego, wilgotnego sernika, która zazwyczaj i tak okazuje się za mała :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto.
Mąka 4 szklanki.
Jajka 4 sztuki.
Żółtka 2 sztuki.
Margaryna 1 i 1\2 kostki.
Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka.
Cukier 1 szklanka.
Śmietana gęsta 2 czubate łyżki.
Ser.
Ser z wiaderka 1 kilogram.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 1 szklanka.
Masło 15 dekagramów.
Mąka pszenna 2 łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Brzoskwinie duża puszka 1 sztuka.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ser przekładamy do miski i mieszamy energicznie trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
Dodajemy po jednym jajku i łyżce cukru na przemian, następnie dodajemy obie mąki i wlewamy roztopione i przestudzone masło.
Na końcu dodajemy odsączone z zalewy i drobno pokrojone brzoskwinie.
Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części 2\3 ciasta i 1\3 ciasta.
Większą częścią ciasta wyklejamy spód i boki blachy, następnie wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta skubiemy na małe kawałeczki i układamy na powierzchni sera.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Pieczemy przez 1 godzinę.
Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
wspaniały mój ulubiny
OdpowiedzUsuńja też za nim przepadam :)
UsuńCzy piekarnik ma być w opcji termoobieg czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńGóra dół.
UsuńCzy piekarnik ma być w opcji termoobieg czy góra-dół ?
OdpowiedzUsuńCzy do sera ubijac białka? Czy w całości
OdpowiedzUsuńDodajemy jajka w całości :)
UsuńCzy do sera ubić białka osobno czy dodać całe?
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń25x35 cm
Usuń