Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 15 marca 2018

Puszysty Sernik z brzoskwiniami

Niezawodny sernik, który bardzo często pojawia się w naszym domu.
Brzoskwinie i ser to bardzo dobre i sprawdzone połączenie smaków.
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha pysznego, wilgotnego sernika, która zazwyczaj i tak okazuje się za mała :)


Zapraszam na przepis.







Składniki:


Ciasto.

Mąka 4 szklanki.
Jajka 4 sztuki.
Żółtka 2 sztuki.
Margaryna 1 i 1\2 kostki.
Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka.
Cukier 1 szklanka.
Śmietana gęsta 2 czubate łyżki.


Ser.

Ser z wiaderka 1 kilogram.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 1 szklanka.
Masło 15 dekagramów.
Mąka pszenna 2 łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Brzoskwinie duża puszka 1 sztuka.






Wykonanie:


Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ser przekładamy do miski i mieszamy energicznie trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
Dodajemy po jednym jajku i łyżce cukru na przemian, następnie dodajemy obie mąki i wlewamy roztopione i przestudzone masło.
Na końcu dodajemy odsączone z zalewy i drobno pokrojone brzoskwinie.
Całość dokładnie mieszamy.






Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części 2\3 ciasta i 1\3 ciasta.
Większą częścią ciasta wyklejamy spód i boki blachy, następnie wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta skubiemy na małe kawałeczki i układamy na powierzchni sera.







Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Pieczemy przez 1 godzinę.



Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)

10 komentarzy: