Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 11 maja 2017

Kapusta pekińska z papryką i groszkiem


Tym razem kapusta pekińska w innej odsłonie, czyli łatwo, szybko i smacznie.
Duszona kapusta z papryką i mrożonym groszkiem, ja zrobiłam na ostro, dodając olej smakowy z papryczkami chilli, ale spokojnie możecie zastąpić go zwykłym olejem i macie wersję łagodną.
Kapusta pekińska wbrew swojemu wyglądowi zawiera jednak wiele właściwości odżywczych,
dlatego też warto ją często przyrządzać.
Przygotowanie kapusty według mojego przepisu jest bardzo łatwe, możecie ją podać jako dodatek do dania głównego lub po prostu tak jak ja to często robię z grillowanym plastrem szynki dojrzewającej i pieczywem.
Jest to doskonały pomysł na ciepłą kolację.


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Kapusta pekińska średnia 1\2 szt.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Cebula 1 szt.
Groszek mrożony 1\2 szklanki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Lubczyk 1\2 łyżeczki.






Wykonanie:

Kroimy warzywa w paski, cebulę w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodajemy mrożony groszek i paprykę, dusimy kilka minut i dodajemy kapustę pekińską.
Całość razem mieszamy, dodajemy przyprawy i dalej dusimy pod przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać odrobiną wody.






Kapustka jest bardzo smaczna, na pewno wam przypadnie do gustu.

Smacznego :)