Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 31 stycznia 2018

Placki z makiem na sodzie

Wiejskie placki pieczone niegdyś na rozgrzanym blacie tradycyjnego pieca.
Robione ze zsiadłego mleka i dobrej mąki, na pewno wielu z was pamięta je z dzieciństwa :)
Pyszne pulchne z masłem lub domowym dżemem :)
Wyborny smak tych placków tkwi w prostocie składników i wykonania.



Zapraszam na przepis.











Składniki:

Mąka 1\2 kilograma.
Kefir 1 szklanka.
Mak 2 łyżki.
Soda 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.






Wykonanie:


Do kefiru dodać sodę i razem wymieszać.
Mąkę wysypać ma stolnicę dodać sól, mak i partiami wlewać kefir połączony z sodą.
Początkowo mieszamy łyżką, następnie zagniatamy ciasto rękami.








Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części i formujemy zgrabne placuszki.





Placki pieczemy na patelni bez tłuszczu.
Przed położeniem placka na patelnię delikatnie je wałkujemy na grubość około 2 cm.
Następnie pieczemy powoli na małym ogniu, tak aby środek placka miał czas dobrze się upiec.






Smacznego :)

3 komentarze:

  1. To podobne placki jak mojej Mamy. Ale były pieczone w piecu na suchych blachach. A do mąki także był dodawany suchy mak z własnego ogrodu ok 2 niepełnych szklanek na kilogram mąki i cukier ok. 1 szklanki(jeżeli lubimy słodsze to 1,5 szklanki), szczyptę soli i jeszcze ,co najmniej 3 duże jajka i 3 żółtka, a także gęsta wiejska tłusta śmietana, do której dodawana była soda oczyszczona 1 duża łyżka płaska (ściąć nadmiar z łyżki nożem ). Zarobić tak, dodając tyle śmietany (ewentualnie jeżeli mamy wiejski zsiadłe mleko na pół na pół ze śmietaną, aby ciasto miało konsystencję niezbyt gęstego ciasta drożdżowego). Formować nieregularne placki dowolnej wielkości ( takie jak duże ziemniaczane) grubości ok.1.5 cm i na suchej blaszce wstawiamy do nagrzanego pieca 170 stopni na ok.30 min.

    OdpowiedzUsuń
  2. zupełnie taki sam przepis jaki miałam od mojej Mamy i gdzieś się zapodział -dziękuję za ten przepis - pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń