Miękkie i delikatne pulpeciki w galarecie, są idealne dla osób, które nie znoszą walki z ościami.
Bardzo chętnie też są jadane przez dzieci, warto od czasu do czasu zaserwować swoim bliskim rybkę w nieco innym wydaniu.
Myślę, że gotowane pulpeciki w łagodnej galarecie będą dla was ciekawą propozycją :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Karp 1,5 kilograma.
Marchewka 1 sztuka.
Cebula 1 sztuka.
Por kawałek około 1\3 sztuki.
Seler 1\4 sztuki.
Pietruszki 1 sztuka.
Liść laurowy 2-3 sztuki.
Ziele angielski 3-4 nasiona.
Pieprz czarny 1\2 łyżeczki.
Sól.
Pieprz cytrynowy.
Pieprz czarny.
Bułka tarta 4 łyżki.
Jajka 2 sztuki.
Żelatyna.
Wykonanie:
Oczyszczonego karpia dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka razem z warzywami, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
Lekko solimy i zalewamy wodą, tak aby ryba i warzywa były lekko przykryte, gotujemy całość do momentu,
aż mięso ryby będzie z łatwością odchodziło od ości.
Ugotowaną rybę przecedzamy razem z warzywami przez gęste sito.
Mięso oddzielamy od ości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa (warzywa odrzucamy).
Do mięsnej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kulki, robimy to ręką lub dwoma łyżkami.
Kulki rybne wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch,
następnie układamy w salaterce i dekorujemy ugotowaną marchewką.
Z przecedzonego wywaru rybnego, odlewamy 1 szklankę płynu, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę,
ilość żelatyny odpowiednia do zaleceń na opakowaniu.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do pozostałego wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy kulki rybne w salaterce.
Tak przygotowaną rybę odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz