Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 6 stycznia 2018

Prosty seromakowiec

Jest to dobre rozwiązanie dla rodzinnego sporu, co pieczemy makowiec czy sernik ???
Z takiego połączenia wyszło bardzo smaczne, wilgotne i duże ciasto :)
Seromak  polany cytrynowy lukrem i oprószony płatkami migdałowymi powinien spełnić wasze oczekiwania :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:



Kruchy spód.

Mąka 1,5 szklanki.
Cukier puder 1\2 szklanki.
Masło schłodzone 125 gram.
Żółtki 1 sztuka.


Masa makowa.

Mak mielony 400 gram.
Mleko 1 i 3\4 szklanki.
Jajka 4 sztuki.
Cukier puder 1 szklanka.
Cukier waniliowy 1 łyżka.
Bułka tarta 2 łyżki.
Olejek migdałowy kilka kropel.


Masa serowa.

Ser z wiaderka 1 kilogram.
Jajka 5 sztuk.
Cukier 1 szklanka.
Mąka ziemniaczana 2 łyżki.
Masło 125 gram.
Olejek cytrynowy kilka kropel.








Wykonanie:


Z podanych składników na kruchy spód szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 20-30 minut do zamrażalnika.
Dobrze schłodzone ciasto ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na dnie oraz bokach blachy, dociskamy.
Tak przygotowany spód możemy lekko podpiec, ale niekoniecznie.
Piekłam to ciasto również bez podpiekania spodu i też dobrze wychodzi.








Przygotowując masę makową, zaczynamy od zalania maku gorącym  mlekiem, następnie  pozostawiamy mak na około 20 minut.
Po 20 minutach dokładnie odcedzamy mak i dodajemy do niego pozostałe składniki masy, nie oddzielamy białek od żółtek, wbijamy całe.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę trzepaczką.


Masa serowa jest przygotowana w podobny sposób.
Do sera dodajemy jajka, wbijamy całe, następnie cukier i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i olejek, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie łączymy wszystko w jednolitą masę.


Na przygotowany spód ciasta wykładamy na przemian masę serową i makową.
Ja robię duże kleksy po dwie łyżki w dwóch warstwach, w drugiej górnej warstwie na ser kładę masę makową a na makową ser.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w 175-180 st.C.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz