Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 13 stycznia 2018

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe są idealne na szybki obiad.
Bardzo dobrze komponują się z kwaskowatymi jabłkami, z których otrzymamy pyszny kremowy sos.
Polędwiczki przed pieczeniem nie wymagają żadnej specjalnej obróbki, a wkład pracy jest naprawdę niewielki.


Zapraszam na przepis.







Składniki.

Polędwiczki wieprzowe 0,5-0,6 kilograma.
Cebula 1 duża sztuka.
Jabłko kwaskowate 1 duża sztuka.
Czosnek 4 ząbki.
Smalec 1 czubata łyżka.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Kmin rzymski.







Wykonanie.


Polędwiczki kroimy na dość szerokie kawałki około 6-7 cm.
Sznurkiem do wiązana szynek obwiązujemy każdą polędwiczkę przez środek i delikatnie naciskamy z góry, formując zgrabną porcję.
Cebulę drobno kroimy, czosnek rozgniatamy nożem, jabłko kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne.






Na rozgrzanym smalcu obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy
i jeszcze przez chwilę razem podsmażamy.






Następnie dodajemy jabłka i zalewamy całość wodą do 2\3 wysokości zawartości garnka.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.






Gotowe polędwiczki wyjmujemy i zdejmujemy sznurek.
Powstały podczas duszenia wywar rozdrabniamy blenderem na jednolity aksamitny sos.






Polędwiczki podałam z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi burakami przepis na buraczki znajdziecie tutaj.





Smacznego :)