Bardzo dobrze komponują się z kwaskowatymi jabłkami, z których otrzymamy pyszny kremowy sos.
Polędwiczki przed pieczeniem nie wymagają żadnej specjalnej obróbki, a wkład pracy jest naprawdę niewielki.
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Polędwiczki wieprzowe 0,5-0,6 kilograma.
Cebula 1 duża sztuka.
Jabłko kwaskowate 1 duża sztuka.
Czosnek 4 ząbki.
Smalec 1 czubata łyżka.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Kmin rzymski.
Wykonanie.
Polędwiczki kroimy na dość szerokie kawałki około 6-7 cm.
Sznurkiem do wiązana szynek obwiązujemy każdą polędwiczkę przez środek i delikatnie naciskamy z góry, formując zgrabną porcję.
Cebulę drobno kroimy, czosnek rozgniatamy nożem, jabłko kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne.
Na rozgrzanym smalcu obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy
i jeszcze przez chwilę razem podsmażamy.
Następnie dodajemy jabłka i zalewamy całość wodą do 2\3 wysokości zawartości garnka.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe polędwiczki wyjmujemy i zdejmujemy sznurek.
Powstały podczas duszenia wywar rozdrabniamy blenderem na jednolity aksamitny sos.
Polędwiczki podałam z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi burakami przepis na buraczki znajdziecie tutaj.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz