Jabłka w cieście piwnym posypane cukrem pudrem i cynamonem są przepyyyyyszne:)
Rozpływają się w ustach i najlepiej smakują na ciepło.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 2 sztuki.
Sól 2 szczypty.
Jabłka duże 2 sztuki.
Mąka 1,5 szklanki (zwykła tradycyjna szklanka).
Piwo 200 mililitrów.
Olej.
Cukier puder.
Cynamon.
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i wlewamy odrobinę piwa, składniki razem roztrzepujemy.
Następnie solimy, dodajemy mąkę i dolewamy partiami pozostałe piwo, cały czas mieszamy.
Ciasto musimy dobrze wymieszać, nie może mieć żadnych grudek, powinno mieć gęstą lejącą się konsystencję.
Jabłka obieramy i wydrążamy środki nasienne, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm.
Olej rozgrzewamy na patelni.
Jabłka moczymy i obtaczamy w cieście, czynność tą najlepiej robi się rękami :)
Przy pomocy widelca kiepsko to wychodzi.
Następnie układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Gotowe jabłka w cieście podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz