Dzisiaj typowe danie jednogarnkowe z serii łatwe, szybkie i smaczne :)
Filet indyka z marchewką i ziemniaczkami, suto przyprawiony aromatycznymi przyprawami
jest sprawdzoną i rozgrzewającą potrawą na pochmurne dni :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Filet z indyka 750-800 gram.
Ziemniaki średnie 6 sztuk.
Marchewka 2 sztuki.
Cebula 2 sztuki.
Czosnek 4-5 ząbków.
Mąka 1 czubata łyżka.
Masło 1 czubata łyżka.
Liść laurowy 2 sztuki.
Kurkuma.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Gałka muszkatowa.
Sól.
Olej.
Wykonanie:
Cebule kroimy w pół talarki i podsmażamy lekko na oliwie, dodajemy indyka pokrojonego w niezbyt małą kostkę,
całość razem lekko podsmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy obrane i przekrojone na połówki ziemniaki, pokrojoną w pół talarki marchewkę,
zmiażdżony czosnek, liście laurowe i przyprawy.
Całość zalewamy wodą do wysokości zawartości garnka i dusimy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.
Masło topimy na patelni i dodajemy mąkę, robimy bladą zasmażkę, którą rozrabiamy wodą na płynną masę.
Zasmażkę wlewamy na samym końcu do gotowego już dania i doprowadzamy do wrzenia.
Przed podaniem potrawę posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz