Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 5 lutego 2018

Śledzie z czosnkiem na ostro

Jest to śledzik w bardziej wyrazistym wydaniu.
Przekąska, której przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu a dodatek czosnku i ostrej papryki znacznie ożywia smak zwykłego śledzia.
Jeżeli lubicie czosnek i ostrzejsze potrawy to jest to coś dla was :)



Zapraszam na przepis.









 Składniki:


Śledzie 0,5 kilograma (płaty śledziowe solone lub płaty śledziowe w oliwie ).
Czosnek 1 średnia główka.
Majeranek 1 łyżka.
Pieprz 1 płaska łyżeczka.
Papryka ostra 1 łyżeczka z górką.
Oliwa 1\3 szklanki.







Wykonanie:


Jeżeli użyjecie śledzi solonych, musicie je uprzednio wymoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie.
Śledzie, w oliwie, których ja użyłam, odsączamy z oleju i kroimy w dowolne kawałki.
Do przygotowanych śledzi dodajemy przyprawy, rozgnieciony czosnek i oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Śledzie najsmaczniejsze są, jak trochę postoją.









Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz