Przekąska, której przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu a dodatek czosnku i ostrej papryki znacznie ożywia smak zwykłego śledzia.
Jeżeli lubicie czosnek i ostrzejsze potrawy to jest to coś dla was :)
Zapraszam na przepis.
Śledzie 0,5 kilograma (płaty śledziowe solone lub płaty śledziowe w oliwie ).
Czosnek 1 średnia główka.
Majeranek 1 łyżka.
Pieprz 1 płaska łyżeczka.
Papryka ostra 1 łyżeczka z górką.
Oliwa 1\3 szklanki.
Wykonanie:
Jeżeli użyjecie śledzi solonych, musicie je uprzednio wymoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie.
Śledzie, w oliwie, których ja użyłam, odsączamy z oleju i kroimy w dowolne kawałki.
Do przygotowanych śledzi dodajemy przyprawy, rozgnieciony czosnek i oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Śledzie najsmaczniejsze są, jak trochę postoją.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz