Idealnie komponują się z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem.
Mówiąc krótko smaczne ziemniaczane danie inaczej :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ziemniaki 1 kilogram.
Marchewka 250 gram.
Cebula 1 sztuka.
Jajko 1-2 sztuki.
Koperek pęczek.
Sól.
Pieprz czarny.
Bułka tarta.
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto.
Koperek drobno siekamy.
Ugotowane warzywa odcedzamy i dokładnie tłuczemy tłuczkiem na puree, następnie dodajemy koperek i podsmażoną cebulkę.
Dokładnie wszystko łączymy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formujemy zgrabne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krokiety smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Z podanych proporcji wychodzi 9-10 krokietów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz