Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 21 stycznia 2018

Tort Ambasador

Znany, bogaty w smaku tort pełen bakalii, brzoskwiń i czekolady.
Chociaż może wydawać się pracochłonny jednak naprawdę bardzo łatwo go przygotować.
Robię ten tort na dwa sposoby z alkoholem, wówczas biszkopt jest mocno nasączony spirytusem.
Wersja łagodniejsza z kolei nasączona jest świeżym sokiem cytrynowym.
Tort z dodatkiem alkoholu i dwóch pysznych mas jest po prostu wyjątkowy i to właśnie on jest moim faworytem :)



Zapraszam na przepis.












Składniki:



Biszkopt

Mąka tortowa 1 szklanka.
Jajka 6 sztuk.
Cukier 1 szklanka.
Kisiel cytrynowy 1 sztuka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.



Masa


Masło 2 kostki.
Cukier 1,5 szklanki.
Żółtka 7 sztuk.
Mleko 3 szklanki.
Budyń waniliowy 2 opakowania.
Kakao 3-4 łyżki.
Gorzka czekolada 1 tabliczka.
Orzechy włoskie 10 dekagramów.
Rodzynki 10 dekagramów.
Brzoskwinie 1 puszka.
Alkohol do nasączenia.




Wykonanie:



Biszkopt

Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, te dwa składniki będziemy ubijać na parze.
Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wstawiamy na gaz, na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę z cukrem i jajkami.
Musimy pamiętać, żeby woda nie dotykała dna miski.
Jajka z cukrem ubijamy na parze tak długo, aż uzyskamy puszystą kremową masę.
Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, kisiel i proszek do pieczenia delikatnie razem mieszamy.
Wlewamy przygotowane ciasto do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 160 st. C przez 50-60 minut.
Przestudzony biszkopt kroimy na dwie części.














Masa


Żółtka dokładnie mieszamy z budyniem i 1\2 szklanki mleka na jednolitą masę.
Pozostał mleko, wstawiamy na gaz, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę z żółtek i budyniu, gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń.
Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek folią i odstawiamy do wystygnięcia.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
Orzechy i czekoladę siekamy drobno nożem.
Rodzynki zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić.
Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i ucieramy na jednolitą gładką masę.
Utartą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, dokładnie ucieramy, następnie rodzynki i posiekaną czekoladę, mieszamy.
Do drugiej części masy dodajemy posiekane orzechy i pokrojone brzoskwinie, dokładnie mieszamy.
















Blaty biszkoptu solidnie nasączamy alkoholem.








Na pierwszy blat wykładamy ciemną masę kakaową, przykrywamy drugim blatem i wykładamy następną masę jasną.
Dokładnie wyrównujemy wierzch tortu i dekorujemy siekaną czekoladą.










Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz