Kaczki przyrządzam na wiele sposobów, ale ten przepis to jeden z lepszych :)
Jest to pyszna kaczka nadziewana wątróbką i żołądkami, idealna na rodzinny obiad w drugi dzień świąt.
Panuje przekonanie, że mięso kaczki jest trudne w przyrządzeniu, jednak nie ma nic bardziej mylnego :)
łatwo możecie się o tym przekonać :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kaczka około 1,5 kilograma
Żołądki drobiowe 300 -350 gram (użyłam żołądków z indyka).
Wątróbka drobiowa 300-350 gram (użyłam wątróbki z indyka).
Cebula średnia 2 sztuki.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Gałka muszkatołowa.
Majeranek.
Pęczek świeżego koperku.
Pęczek świeżej pietruszki.
Bułka tarta 4 łyżki.
Jajka 2 sztuki.
Marchewka duża 2 sztuki (na dno brytfanki).
Czosnek 1 główka.
Olej.
Wykonanie:
Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem,
następnie dokładnie nacieramy kaczkę solą, pieprzem i majerankiem na zewnątrz i w środku.
Nadzienie
Żołądki obgotować, wątróbkę sparzyć wrzątkiem, cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
W maszynce do mielenia mięsa mielimy żołądki, wątróbkę, cebulę i zieleninę.
Do zmielonych składników dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawiamy według uznania.
Dokładnie całość mieszamy aż powstanie jednolity farsz.
Kaczkę nadziewamy farszem, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy sznurkiem.
Przygotowaną kaczkę układamy w brytfannie, na której dnie zostały ułożone surowe marchewki.
Ząbki czosnku rozgniatamy razem z łupinami i wrzucamy do brytfanny.
Kaczkę pieczemy około 2 godzin w 175-180 st.C.
Od czasu do czasu polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem.
Kaczka jest soczysta a nadzienie bardzo aromatyczne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz