Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 23 listopada 2018

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Dobrze znana i lubiana potrawa, tym razem w wersji bezmięsnej.
Łazanki wzbogacone o aromatyczne pieczarki świetnie smakują i świetnie się prezentują.
Jest to danie które, nie tylko nadaje się na szybki obiad, ale również możemy zaserwować je na kolacji wigilijnej.


Zapraszam na przepis.



Łazanki z kapustą i pieczarkami








Składniki:

Kapusta słodka 1 niewielka główka około 1 kilograma.
Marchewka 1 duża sztuka.
Cebula 1 duża sztuka.
Pieczarki 250 gram.
Masła 1\2 kostki.
Oliwa do podsmażenia pieczarek.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Suszony lubczyk.
Makaron 300 gram.
















Wykonanie:

Masło roztopić w rondlu, dodać poszatkowaną kapustę i potartą marchewką, lekko całość solimy, doprawiamy lubczykiem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby lekko podlać wodą.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy,  następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki.
Smażymy do momentu, aż pieczarki się lekko zarumienią.
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Do gotowej kapusty dodajemy podsmażone pieczarki, ugotowany makaron i przyprawiamy całość do smaku.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i gotowe.







Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz