Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 2 listopada 2018

Maślane ciasto z ananasem

Pyszne ciasto o niesamowitej maślanej konsystencji.
Aromat, jaki rozchodzi się podczas pieczenia, sprawia, że w kuchni robi się nagle tłoczno :)
Dodałam do ciasta ananasa z puszki, jednak jakich byście nie użyli owoców do tego wypieku, to gwarantuję wam,
że ładnie utrzymają się na powierzchni i nie opadną na dno blachy.



Zapraszam na przepis.











Składniki:

Masło 82% 250 gram.
Jajka 4 sztuki.
Mąka 3 szklanki.
Kwaśna śmietana 18% 150 mililitrów.
Cukier 1 szklanka.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Ananasy konserwowe 1 puszka.
Cukier puder do posypania.








Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło umieścić w misce dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mikserem na puszystą białą masę.
Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym jajku, a następnie śmietanę.
Na końcu dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników,
im krócej ciasto mieszamy, tym bardziej wychodzi nam puszyste.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto na blachę i posypujemy po wierzchu owocami.











Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C góra dół przez 40-45 minut.








Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Widze, że cdiasto bardzo łatwo się robi, a efekt smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę podawać w przepisach wymiary blaszek do pieczenia .... ułatwi to nam formowanie ciasta, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń