Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 21 listopada 2018

Ciasto słonecznikowiec

Niesamowicie pyszne ciasto, które powinno na stałe zagościć w waszym domu.
Bardzo delikatny i puszysty biszkopt, przełożony masą kajmakową i chrupiącym karmelizowanym słonecznikiem to jest to,
czego koniecznie musicie spróbować :)





Ciasto słonecznikowiec




Składniki:


Biszkopt.

Jajka 6 sztuk.
Cukier 200 gram.
Budynie waniliowe lub śmietankowe 3 sztuki.
Kakao 1 czubata łyżka.
Mąka pszenna 1 czubata łyżka.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.


Prażony słonecznik.

Słonecznik łuskany 300 gram.
Masło 2 czubate łyżki.
Cukier 2 czubate łyżki.


Masa.

Masło 250 gram.
Masa kajmakowa 1 puszka.
Prażony słonecznik 3\4 przygotowanego produktu.



Wykonanie:


Biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
Na koniec dodajemy połączony razem i przesiany budyń, proszek do pieczenia, kakao i mąkę.
Całość delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez około 40 minut.







Prażony słonecznik.


Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem i dodać słonecznik, mieszając, prażymy słonecznik, aż się za złoci.
Słonecznik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie lekko posklejaną masę kruszymy na sypkie ziarna.







Masa.

Masło ubijamy na puszystą masę, dodając po łyżce kajmaku.
Na końcu dodajemy słonecznik i razem całość łączymy.








Biszkopt kroimy na dwa blaty, pierwszy smarujemy połową masy, następnie przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część masy,
po wierzchu posypujemy resztą prażonego słonecznika.
Gotowe ciasto odstawiamy do schłodzenia.








Smacznego :)



2 komentarze: