Idealna na każdą okazję lekko schłodzona i podana z bagietką smakuje najlepiej.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Płaty śledziowe solone 3 duże sztuki.
Kukurydza 1 puszka.
Jajka 5 sztuk.
Jabłko 1 mała sztuka.
Szczypiorek 1 spory pęczek ewentualnie 1 cebula.
Majonez 2 czubate łyżki.
Pieprz czarny.
Świeży sok z cytryny.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, schłodzone kroimy w kostkę.
Płaty śledziowe moczymy około 0,5 godziny i kilkukrotnie płuczemy, następnie kroimy w paseczki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.
Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach i lekko skrapiamy sokiem cytrynowy.
Szczypior drobno siekamy.
Kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez i przyprawiamy czarnym pieprzem.
Sałatki nie solę, sól zawarta w śledziach dostatecznie wystarcza.
Smacznego :)
To co najprostsze najlepiej smakuje, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń