do zrobienia rozgrzewającej zupy oraz pieczenia pysznych dyniowych ciast.
Koniecznie musicie zrobić sobie większy zapas tego specjału, puree bardzo dobrze się przechowuje,
możemy je z powodzeniem mrozić lub pasteryzować w słoiczkach.
Nie będziecie żałować swoich jesiennych wysiłków, gdy zimą złociste dyniowe ciasto rozjaśni wam słotny dzień :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Zdrowa dynia.
Olej lub oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Wydrążyć z dyni pestki, pokroić ją w kawałki i obrać ze skórki, następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię skropić po wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40-45 minut.
Ponieważ chciałam zachować skórę dyni jako dekorację jesienną, małym nożykiem wykrawałam miąższ ze środek, a następnie wyskrobywałam łyżką, dlatego jest taka poszarpana:)
Upieczoną dynię przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy blenderem.
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10-15 minut
lub wkładamy do woreczków foliowych i mrozimy.
Życzę wam miłego przetwarzania dyni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz