Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 22 grudnia 2022

Domowe wafle z masą gotowaną

Przypomnę wam przepis na deser, którego smak powinien znać każdy.
Domowe wafle czy po prostu andruty z wyborną mleczną, kajmakową masą, które są niezawodne i smakują wyśmienicie.



Zapraszam na Przepis.



Domowe wafle z masą gotowaną






Składniki:

Mleko 3,2 %  2 litry.
Cukier  1 kilogram.
Masło lub Margaryna  250 gram.
Sok z 1 cytryny.
Wafle  1-2 opakowań w zależności od wielkości.
Można dodać otartą skórkę cytrynową.


Wykonanie:

Do wysokiego garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier, następnie gotujemy na małym ogniu około 2,5 godziny do momentu aż powstanie gęsta masa.
Do powstałej gorącej masy kajmakowej dodajemy masło i sok z cytryny, mieszamy energicznie, aż masa wchłonie cały tłuszcz i powstanie jednolita i aksamitna.













Przestudzoną masą przekładamy wafle, następnie dociskany całość dużą deską i zostawiamy do zastygnięcia. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz