Przypomnę wam przepis na deser, którego smak powinien znać każdy.
Domowe wafle czy po prostu andruty z wyborną mleczną, kajmakową masą, które są niezawodne i smakują wyśmienicie.
Zapraszam na Przepis.
Składniki:
Mleko 3,2 % 2 litry.
Cukier 1 kilogram.
Masło lub Margaryna 250 gram.
Sok z 1 cytryny.
Wafle 1-2 opakowań w zależności od wielkości.
Można dodać otartą skórkę cytrynową.
Wykonanie:
Do wysokiego garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier, następnie gotujemy na małym ogniu około 2,5 godziny do momentu aż powstanie gęsta masa.
Do powstałej gorącej masy kajmakowej dodajemy masło i sok z cytryny, mieszamy energicznie, aż masa wchłonie cały tłuszcz i powstanie jednolita i aksamitna.
Przestudzoną masą przekładamy wafle, następnie dociskany całość dużą deską i zostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz