Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 21 grudnia 2022

Grzyby w pomidorach

Obfitość grzybów leśnych w tym roku była ogromna, co zaowocowało wspaniałymi przetworami.
Jednym z takich przysmaków w naszej spiżarni, jest sałatka z grzybów leśnych w sosie pomidorowym.
Jest to stary sprawdzony przepis, który zadowoli każdego miłośnika grzybów, bardzo prosta w przygotowaniu i koszt jej wykonania jest niewielki.
W ten sam sposób możecie również przygotować pieczarki.

I jeszcze coś na wesoło 😉

Do staruszka zbierającego w lesie grzyby podchodzi nieznajomy i mówi, niech pan nie je tych grzybów, one są trujące.
Na to staruszek ani mi to w głowie ja je chcę tylko sprzedać.




Grzyby w pomidorach







Zapraszam na przepis.


Składniki:

Obgotowane grzyby leśne 1 pełny durszlak.
Cebula duża 1 sztuk.
Koncentrat pomidorowy 1 sztuka.
Liście laurowe 3 sztuki.
Ziele angielskie 5 ziaren.
Olej 1/2 szklanki.
Cukier 1/2 szklanki.
Ocet 10% 1/2 szklanki.
Woda 1 szklanka.
Sól 1 łyżka.
Czosnek 2 ząbki drobno posiekane.
Pieprz do smaku.
Papryka słodka do smaku.






Wykonanie:

Oczyszczone grzyby obgotować w osolonej wodzie 20 minut od momentu wrzenia.
Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju, ma się ładnie zeszklić.
Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.
Do gorącego sosu dodajemy odcedzone grzybki i gotujemy wszystko razem około 5 minut.
Gotowe grzybki w sosie pomidorowym przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.









Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz