Jest to niepozorna kostka z ciasta miodowego, nasączona polewą czekoladową i obtoczona kokosem.
Bardzo łatwa w przygotowaniu i niedroga, ta kudłata kostka, zawsze smakuje dobrze i jest idealna na Boże Narodzenie.
Zapraszam na przepis.
Składniki.
Ciasto.
Mąka 2 szklanki.
Cukier puder 1 szklanka.
Margaryna 50 gram.
Jajko 1 sztuka.
Mleko 1\2 szklanki.
Miód 2 łyżki.
Proszek do pieczenia 1 łyżka.
Polewa.
Mleko 3\4 szklanki.
Margaryna 200 gram.
Kakao 2 łyżki.
Cukier 1 szklanka.
Wiórki kokosowe 200-250 gram.
Wykonanie.
Ciasto.
Ucieramy margarynę z cukrem, dodając jajko, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę piec w 175 st i po ostygnięciu pokroić w dowolną kostkę.
Polewa
Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku, dodać kakao i gotować 5 minut.
Po ostygnięciu wrzucamy po kilka kostek do polewy, zanurzamy, następnie wyjmujemy po jednej i obtaczamy w kokosie.
Smacznego.
Jaki rozmiar formy?
OdpowiedzUsuń24x28 cm
UsuńNa jaki rozmiar blachy ?
OdpowiedzUsuń24x28 cm
UsuńDziękuję :)
Usuń