Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 22 maja 2017

Chleb domowy z mąki orkiszowej


Smak domowego pieczywa nie ma sobie równych a upieczenie swojskiego chleba to naprawdę żadna filozofia.
Dobry chleb to zasługa dobrych składników, wody, mąki, soli, ale przede wszystkim składnika, który sprawi, że chleb pięknie wyrośnie drożdży lub zakwasu.
Ten, który ja upiekłam, jest na bazie drożdży, co dla początkujących osób jest dużym ułatwieniem,
przepis jest bardzo prosty a chlebuś bardzo smaczny :)
Do chleba dodałam nasiona lnu, słonecznika i czarnuszki, jednak w tej kwestii możecie działać intuicyjnie.




Zapraszam was na przepis.











Składniki:

Rozczyn

Drożdże 30 g,
Miód lub cukier 1 łyżka.
Woda 2 łyżki.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g.
Sól 2 łyżki.
Oliwa z oliwek 2 łyżki.
Ciepła woda 1,5 - 2 szklanki.
Siemię lniane 3 łyżki.
Słonecznik 3-4 łyżki.
Czarnuszka 1\2 łyżeczki.









Wykonanie:

Rozczyn.
Do drożdży dodajemy cukier, wodę razem rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W głębokiej misce łączymy wszystkie składniki, wodę dolewamy partiami i wyrabiamy ręcznie lub mieszamy robotem.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy czarnuszką.





Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Ostatnie 10 minut można wyjąć z formy i dopiec na kratce wówczas uzyskamy bardzo chrupiącą skórkę.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pisałam to już wiele razy, ale napisze raz jeszcze - nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, a ten chlebek prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zgadzam się z tobą nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :)

      Usuń