Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 29 lipca 2017

Sałatka szwedzka


Prosta sałatka szwedzka świetny dodatek do zimowych obiadów, domowych hamburgerów czy popularnej sałatki gyros.
Jest to oryginalny przepis bez żadnych ulepszeń i zbędnych dodatków.
Sałatka ta jest obowiązkowym przetworem w mojej spiżarni i bez wątpienia będzie wam smakowała.


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Ogórki 4 kg.
Woda 2 l.
Sól 2 łyżki.

Zalewa.

Woda 2,5 l.
Cukier 6 szklanek.
Ocet 10%  6 szklanek.

Przyprawy

Gorczyca 1 łyżeczka na 0,5 litrowy słoik.
Pieprz ziarna 1\2 łyżeczki na 0,5 litrowy słoik.




Wykonanie:

Ogórki kroję robotem na niezbyt cienkie plastry.
Dwa litry wody zagotowuję z 2 łyżkami soli, studzę i zalewam pokrojone ogórki, następnie odstawiam na 3 godziny.







Po upływie 3 godzin odlewam wodę z ogórków.
Do słoików wkładamy przyprawy a następnie układamy plastry ogórków.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy i wrzącą napełniamy słoiki, zakręcamy i
odstawiamy.
Pasteryzujemy następnego dnia około 15 minut.



Sałatka musi odstać kilka dni żeby ogórki przeszły zalewą.


Smacznego :)