Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 10 lipca 2017

Budyniowe racuchy z sosem owocowym


Dzisiaj na tapecie racuszki budyniowe na bazie jogurtu, świetne na letni obiad lub popołudniowy deser.
Delikatny budyniowy smak w połączeniu z orzeźwiającym sosem owocowym to idealny smakołyk w nagrodę po pracowitym dniu :)




Zapraszam na przepis.






Składniki:


Jogurt 1 szklanka.
Mąka pszenna 1 szklanka.
Jajko 1 szt.
Budyń waniliowy 1 szt.
Cukier waniliowy 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier puder 2 łyżki.
Olej do smażenia.

Na sos owocowy
Czarna porzeczka 1 szklanka.
Cukier 1 łyżka.
Jogurt 2 łyżki.






Wykonanie:


Jogurt, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką.
Budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być dość gęste.




Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Owoce rozdrabniamy blenderem, łączymy z cukrem i jogurtem.
Racuchy podajemy z sosem owocowym, dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego :)