Kontakt: dorotaw79@gmail.com
czwartek, 27 lipca 2017
Ogórki meksykańskie
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze a ja wykorzystuję go na maksa :)
Następną moją propozycją na domowe przetwory są ogórki meksykańskie.
Ogórki są bardzo smaczne i znikają od ręki, zdecydowanie są moim faworytem,
nie może zabraknąć ich w waszej spiżarni.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ogórki 2 kg.
Sól 4 łyżki
Papryka chilli 2 łyżeczki.
Olej 1 szklanka.
Czosnek 1 i 1\2 główki.
Ocet 10 % 1 i 1\2 szklanki.
Cukier 50 dkg.
Liście laurowe 3 szt.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Papryka słodka 1\2 łyżki.
Gorczyca 1-2 łyżki.
Wykonanie:
Ogórki kroimy w plastry grubości około 2 cm, posypujemy 4 łyżkami soli mieszamy i odstawiamy na 8-12 godzin, zasolone ogórki co jakiś czas mieszamy.
Po upływie 8-12 godzić odlewamy wodę z ogórków.
Zagotować olej i gorącym zalać ogórki, dodać zmiażdżony czosnek paprykę chilli, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i słodką paprykę.
Całość dokładnie mieszamy.
Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki.
Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszamy.
Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 5 -10 minut.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na takie ogóreczki to ja się skusze :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń