Kiszony przecier ogórkowy sprawdzony przepis, wychodzi pyszna ogórkowa :)
Jest to świetny sposób na ułatwienie sobie pracy podczas gotowania, odkręcamy słoik i mamy gotowe potarte ogóreczki :)
Jestem pewna że jeśli raz ich spróbujecie to będziecie je robić co sezon.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ogórki 1,5 kg.
Sól 2 łyżki.
Czosnek 1 główka.
Suszony koper 2 czubate łyżki.
Wykonanie:
Większe ogórki które nam zazwyczaj zostają podczas kiszenia, trzemy na tarce o grubych oczkach dodajemy sól, zmiażdżony czosnek i koper.
Całość dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do słoików i pozostawiamy do ukiszenia, po upływie tygodnia
Słoiki pasteryzujemy 15 minut.
Wynosimy słoiki do spiżarki i czekamy, aż najdzie nas ochota na zupę ogórkową :)
Smacznego :)
Pyszne są takie ogóreczki :) Na zupkę idealne :)
OdpowiedzUsuń