Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 9 lipca 2017

Fletbread z patelni


Macie ochotę na szybki smaczny chlebek :)
Kilka minut i mamy dodatek do letniego grilla lub smaczną przekąskę.
Z podanych proporcji wychodzą cztery placki, do wykonania tego chlebka możecie również użyć mąk pełnoziarnistych.
Nie musicie używać jogurtu greckiego, ze zwykłego jogurtu też wychodzą idealne.


Zapraszam na przepis :)




Składniki:


Mąka 1 szklanka.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku.
Natka pietruszki (siekana) 1 łyżka.
Oregano 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Jogurt naturalny 1\2 szklanki.






Wykonanie:

W misce umieszczamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę pietruszki i oregano, mieszamy, dodajemy jogurt.
Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką podsypując mąką.




Ciasto lekko się lepi, ale tak ma być, odstawiamy na 30-60 minut, miskę przykrywamy ścierką.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery części.




Formujemy kulki i wałkujemy, podsypując mąką na placuszki o grubości 2 mm.



Placki kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty aż ładnie się zrumieni i powstaną plamki, na patelnie nie dajemy tłuszczu.






Smacznego :)