Smaczne letnie danie z bobem, który właśnie teraz króluje na naszych straganach.
jest również bogatym źródłem kwasu foliowego.
Większość osób gotując bób, pozbawia go skórki, my jednak jadamy go ze skórką w niej bowiem, znajduje się całe bogactwo witamin.
Bób jest to jedno z wielu moich ulubionych warzyw, które latem często stawiam na stole :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Bób 1\2 kg.
Pieczarki 1\2 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4 ząbki.
Lubczyk 2 gałązki.
Natka pietruszki.
Olej.
Pieprz.
Sól.
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku.
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem, dodajemy posiekany lubczyk.
Całość razem smażymy, doprawiamy pieprzem i solą.
Ugotowany bób dokładnie odcedzamy.
Do usmażonych pieczarek dorzucamy odsączony bób, dodajemy potarte na tarce dwa następne ząbki czosnku.
Całość razem mieszamy i lekko podsmażamy, gdy smaki się połączą, danie jest gotowe.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Smacznego :)
Niesamowicie apetyczna propozycja :) Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
UsuńPyszne danko -polecam-
OdpowiedzUsuń:)
Usuń