Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 3 lipca 2017

Bób z pieczarkami


Smaczne letnie danie z bobem, który właśnie teraz króluje na naszych straganach.

Namawiam was do przyrządzania bobu, jest to wspaniała roślina strączkowa, która zawiera ogromne ilości białka,
jest również bogatym źródłem kwasu foliowego.
Większość osób gotując bób, pozbawia go skórki, my jednak jadamy go ze skórką w niej bowiem, znajduje się całe bogactwo witamin.
Bób jest to jedno z wielu moich ulubionych warzyw, które latem często stawiam na stole :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Bób 1\2 kg.
Pieczarki 1\2 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4 ząbki.
Lubczyk 2 gałązki.
Natka pietruszki.
Olej.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku.
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem, dodajemy posiekany lubczyk.
Całość razem smażymy, doprawiamy pieprzem i solą.






Ugotowany bób dokładnie odcedzamy.
Do usmażonych pieczarek dorzucamy odsączony bób, dodajemy potarte na tarce dwa następne ząbki czosnku.






Całość razem mieszamy i lekko podsmażamy, gdy smaki się połączą, danie jest gotowe.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.


Smacznego :)



4 komentarze: