Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry, są nieocenionym źródłem witamin.
Biała porzeczka, choć nie jest tak dekoracyjna, jak czerwona to jednak ma inną zaletę, jej owoce są wyjątkowo słodkie.
Poniżej podam wam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)
Składniki:
Sok z białej porzeczki i płatków róży cukrowej 1 l.
Cukier 60 dkg.
Alternatywa dla zapracowanych :)
Sok z białej porzeczki i płatków róży cukrowej 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.
Wykonanie:
Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, płatki róży odciąć biały koniec, następnie w sokowniku odparować sok.
Na około 2 kg. porzeczek miałam może 100 gr.płatków, akurat tyle udało mi się zebrać jednak im więcej, tym lepiej galaretka wówczas będzie miała lepszy aromat.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.
Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Smacznego :)
Taka galaretka na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńO tak a im więcej płatków róży tym lepsza :)
Usuń