Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 25 stycznia 2018

Ziemniaczane krokiety z marchewką

Puszyste ziemniaczane krokiety w chrupiącej panierce o doskonałym smaku, jaki nadaje im marchewka i smażona cebulka.
Idealnie komponują się z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem.
Mówiąc krótko smaczne ziemniaczane danie inaczej :)


Zapraszam na przepis.









Składniki:


Ziemniaki 1 kilogram.
Marchewka 250 gram.
Cebula 1 sztuka.
Jajko 1-2 sztuki.
Koperek pęczek.
Sól.
Pieprz czarny.
Bułka tarta.
Olej do smażenia.








Wykonanie:


Ziemniaki i marchewkę obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto.
Koperek drobno siekamy.






Ugotowane warzywa odcedzamy i dokładnie tłuczemy tłuczkiem na puree, następnie dodajemy koperek i podsmażoną cebulkę.
Dokładnie wszystko łączymy i przyprawiamy solą i pieprzem.







Z przygotowanej masy formujemy zgrabne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krokiety smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Z podanych proporcji wychodzi 9-10 krokietów.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz