Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 18 lipca 2017

Dżem z czarnej porzeczki


Czarna porzeczka symbol zdrowia i długiego życia.
Jest niezawodna podczas sezonu grypowego, czarne porzeczki zawierają dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, zaledwie 100 gram owoców pokrywa 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Doceniajmy te małe czarne kuleczki, ponieważ jest to prawdziwa bomba witaminowa.




Zapraszam na przepis.






Składniki:



Porzeczki czarne 1 kg.
Cukier 70-80 dkg.





Wykonanie:



Owoce oczyścić, opłukać, rozdrobnić blenderem i zasypać cukrem.
Gotować powoli do uzyskania właściwej gęstości.
Ze względu na dużą zawartość związków galaretyzujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko.
Gorący dżem nakładać do słoików i mocno zakręcać.






Smacznego :) Róbmy przetwory - edycja 3

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię taki dżemik. Jest idealny do pieczywa, ale tez do ciast :)

    OdpowiedzUsuń