Czarna porzeczka symbol zdrowia i długiego życia.
Jest niezawodna podczas sezonu grypowego, czarne porzeczki zawierają dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, zaledwie 100 gram owoców pokrywa 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Doceniajmy te małe czarne kuleczki, ponieważ jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Porzeczki czarne 1 kg.
Cukier 70-80 dkg.
Wykonanie:
Owoce oczyścić, opłukać, rozdrobnić blenderem i zasypać cukrem.
Gotować powoli do uzyskania właściwej gęstości.
Ze względu na dużą zawartość związków galaretyzujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko.
Gorący dżem nakładać do słoików i mocno zakręcać.
Smacznego :)
Bardzo lubię taki dżemik. Jest idealny do pieczywa, ale tez do ciast :)
OdpowiedzUsuń