Kontakt: dorotaw79@gmail.com
piątek, 27 stycznia 2017
Kasza manna z masłem, cukrem i cynamonem
Ta kaszka musi być dobra :)
Przypomni wam smaki z dzieciństwa, jest doskonała dla maluchów i dorosłych jako ciepłe śniadanie lub podwieczorek.
Prosta a jak wam wiadomo w prostocie siła :)
Danie wykonałam według przepisu z książki Kaszomaniak którą, opisałam na jednym z moich
postów,tutaj.
Zapraszam na przepis
Składniki:
Kasza manna 350 gr.
Masło klarowane 100 gr.
Mleko gorące 2 szkl.
Mleko zimne 1 szkl.
Cukier brązowy.
Cynamon.
Sól szczypta.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem. Wlej do gorącego mleka, wymieszaj i zagotuj, dodaj szczyptę soli. Rondel zdejmij z ognia, przykryj i wstaw do piekarnika. Gdy kasza dobrze napęcznieje, będzie miękka i puszysta, rozpuść masło. Polej nim kaszę. Następnie posyp z wierzchu cukrem, oprósz cynamonem i podawaj. Kaszę można też polać sosem na słodko i posypać owocami sezonowymi.
Smacznego:)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię lekkie śniadania.Twoje biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę pyszna :) miłej soboty.
UsuńDorotko napisz mi czy w piekarniku ma być naczynie przykryte ? zamierzam zrobić, bo narobiłaś mi ochoty :)
UsuńTak ma być przykryta 😃
UsuńPyszniutkie :-) Az ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńTo jest smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMojego też :) i nadal jest pyszna:)
Usuń