Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 27 stycznia 2017

Kasza manna z masłem, cukrem i cynamonem


Ta kaszka musi być dobra :)
Przypomni wam smaki z dzieciństwa, jest doskonała dla maluchów i dorosłych jako ciepłe śniadanie lub podwieczorek.
Prosta a jak wam wiadomo w prostocie siła :)


Danie wykonałam według przepisu z książki  Kaszomaniak którą, opisałam na jednym z moich
postów,tutaj.







Zapraszam na przepis


Składniki:

Kasza manna 350 gr.
Masło klarowane 100 gr.
Mleko gorące 2 szkl.
Mleko zimne 1 szkl.
Cukier brązowy.
Cynamon.
Sól szczypta.







Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem. Wlej do gorącego mleka, wymieszaj i zagotuj, dodaj szczyptę soli. Rondel zdejmij z ognia, przykryj i wstaw do piekarnika. Gdy kasza dobrze napęcznieje, będzie miękka i puszysta, rozpuść masło. Polej nim kaszę. Następnie posyp z wierzchu cukrem, oprósz cynamonem i podawaj. Kaszę można też polać sosem na słodko i posypać owocami sezonowymi.


Smacznego:)





Smacznego :)