Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 12 lipca 2017

Ogórki kiszone z lubczykiem


Kiszenie ogórków przekazywane jest z pokolenia na pokolenie, tradycja ta wrosła na dobre w polskie domostwa.
Każda porządna gospodyni robi na zimę zapas tych kwaśnych rarytasów, kiszenie jest bardzo proste a smak domowego kiszeniaka jest niezastąpiony :)
Jeżeli nie chcecie zimą kupować kiszonych ogórków w sklepie, to właśnie nadchodzi czas na domowe kiszenie.



Zapraszam na przepis.






Składniki:


Ogórki.
Czosnek.
Koper.
Chrzan.
Lubczyk świeży.




Zalewa.


Woda 1 l.
Sól kamienna 1 czubata łyżka.



Wykonanie:


Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc następnie dokładnie myjemy i układamy ciasno w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoja dodajemy 3-4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, małą gałązkę świeżego lubczyku i na wierzch dość spory motek świeżego kopru z nasionami.
Do wody dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia, gotującą się zalewą napełniamy słoiki i mocno zakręcamy.

Lubczyk można pominąć, ale zapewniam, z tym dodatkiem są przepyszne.





Słoiki wynosimy do spiżarki i czekamy, aż ukisną.
Po 4-5 dniach można już jeść, najlepiej smakują ze swojskim smalcem, przepis na smalec znajdziecie tutaj.

Smacznego :)


  Róbmy przetwory - edycja 3

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ogórki kiszone :) Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z lubczykiem nigdy nie jadłam. Muszę zatem spróbować przy kiszeniu kolejnej tury ogórków :)
    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!"

    OdpowiedzUsuń