Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 12 lipca 2017

Ogórki kiszone z lubczykiem


Kiszenie ogórków przekazywane jest z pokolenia na pokolenie, tradycja ta wrosła na dobre w polskie domostwa.
Każda porządna gospodyni robi na zimę zapas tych kwaśnych rarytasów, kiszenie jest bardzo proste a smak domowego kiszeniaka jest niezastąpiony :)
Jeżeli nie chcecie zimą kupować kiszonych ogórków w sklepie, to właśnie nadchodzi czas na domowe kiszenie.


Zapraszam na przepis.





Składniki:

Ogórki.
Czosnek.
Koper.
Chrzan.
Lubczyk świeży.


Zalewa.

Woda 1 l.
Sól kamienna 1 czubata łyżka.



Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoja dodajemy 3-4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, małą gałązkę świeżego lubczyku i na wierzch dość spory motek świeżego kopru z nasionami.
Do wody dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia, gotującą się zalewą napełniamy słoiki i mocno zakręcamy.

Lubczyk można pominąć, ale zapewniam, z tym dodatkiem są przepyszne.





Słoiki wynosimy do spiżarki i czekamy, aż ukisną.
Po 4-5 dniach można już jeść, najlepiej smakują ze swojskim smalcem a przepis na smalec znajdziecie tutaj.

Smacznego :)

wtorek, 11 lipca 2017

Smalec domowy z mięsem i cebulką


Smalec od wieków gości na naszych stołach i przez wiele osób jest bardzo chętnie jadany.
Jeżeli już jeść smalec, to tylko zrobiony przez siebie i nie zapominajcie, że jest to dość kaloryczny przysmak.
Swojski smalec robię w sezonie ogórkowym i to właśnie wtedy objadamy się chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Jest to smak i zapach mojego dzieciństwa który, zatrzymałam w pamięci do dziś.



Zapraszam na przepis.









Składniki:

Smalec 0,5 kg. (wytopiony wcześniej ze słoniny)
Mięso 0,5 kg.
Cebula 2 szt.
Czosnek 4 ząbki.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Lubczyk 1 łyżeczka.







Wykonanie:


Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodać mielone mięso i lekko podsmażyć.
Dodajemy pozostały smalec, rozgnieciony czosnek i nadal smażyć.
Pod koniec, gdy całość nabierze odpowiedniego wyglądu, dodajemy przyprawy i chwilkę jeszcze podgrzewamy.
Przez cały czas smalec mieszamy, musimy uważać, żeby nasz praca nie poszła na marne.





Gotowy smalec przekładamy do naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.



Smalec jest dość treściwy, zawiera dużą ilość mięsa i jest bardzo smaczny.
W naszym domu nikt się nie oprze kromce ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem.
Przepis na kiszone ogórki z lubczykiem znajdziecie tutaj.


Smacznego :)


poniedziałek, 10 lipca 2017

Budyniowe racuchy z sosem owocowym


Dzisiaj na tapecie racuszki budyniowe na bazie jogurtu, świetne na letni obiad lub popołudniowy deser.
Delikatny budyniowy smak w połączeniu z orzeźwiającym sosem owocowym to idealny smakołyk w nagrodę po pracowitym dniu :)




Zapraszam na przepis.






Składniki:


Jogurt 1 szklanka.
Mąka pszenna 1 szklanka.
Jajko 1 szt.
Budyń waniliowy 1 szt.
Cukier waniliowy 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier puder 2 łyżki.
Olej do smażenia.

Na sos owocowy
Czarna porzeczka 1 szklanka.
Cukier 1 łyżka.
Jogurt 2 łyżki.






Wykonanie:


Jogurt, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką.
Budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być dość gęste.




Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Owoce rozdrabniamy blenderem, łączymy z cukrem i jogurtem.
Racuchy podajemy z sosem owocowym, dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego :)



niedziela, 9 lipca 2017

Fletbread z patelni


Macie ochotę na szybki smaczny chlebek :)
Kilka minut i mamy dodatek do letniego grilla lub smaczną przekąskę.
Z podanych proporcji wychodzą cztery placki, do wykonania tego chlebka możecie również użyć mąk pełnoziarnistych.
Nie musicie używać jogurtu greckiego, ze zwykłego jogurtu też wychodzą idealne.


Zapraszam na przepis :)




Składniki:


Mąka 1 szklanka.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku.
Natka pietruszki (siekana) 1 łyżka.
Oregano 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Jogurt naturalny 1\2 szklanki.






Wykonanie:

W misce umieszczamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę pietruszki i oregano, mieszamy, dodajemy jogurt.
Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką podsypując mąką.




Ciasto lekko się lepi, ale tak ma być, odstawiamy na 30-60 minut, miskę przykrywamy ścierką.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery części.




Formujemy kulki i wałkujemy, podsypując mąką na placuszki o grubości 2 mm.



Placki kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty aż ładnie się zrumieni i powstaną plamki, na patelnie nie dajemy tłuszczu.






Smacznego :)