Tradycyjna kuchnia Ukraińska jest bardzo podobna do naszej, królują w niej ziemniaki, kasze i wieprzowina.
Barszcz ukraiński to smaczna zupa, która na stałe zadomowiła się w polskiej kuchni,
jednak barszcz ukraiński przyrządzany w naszym wydaniu znacznie różni się od tradycyjnego przepisu,
my do barszczu ukraińskiego dodajemy fasolę, gdzie nasi sąsiedzi do tej potrawy fasoli nie dodają, natomiast dodają przecier pomidorowy,
a ich barszcz z dodatkiem fasoli nosi nazwę barszczu czernihówskiego.
Myślę, że tak naprawdę nie ma to aż takiego znaczenia, jak zwał tak zwał :)
najważniejsze, że jest bardzo smaczny i zdrowy :)
Zapraszam na przepis.
Składnik:
Ćwiartka kurczaka 1 sztuki.
Buraki ćwikłowe średnie 3-4 sztuki.
Marchewka 2 sztuki.
Seler 1\2 sztuki.
Fasola 1,5 szklanki
Ziemniaki 5-6 sztuk.
Pietruszka 1 sztuka.
Śmietana 2-3 łyżki.
Liść laurowy 2 sztuki.
Czosnek 4-5 ząbków.
Pieprz.
Sól.
Woda 3 litry.
Sok z cytryny 1|2 sztuki.
Wykonanie:
Ćwiartkę kurczaka razem z obranymi burakami i fasolą zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy
i gotujemy do momentu aż buraki i mięso będą miękkie.
Ugotowane mięso i buraki wyjmujemy z wywaru.
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę,
tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy.
Przestudzone mięso obieramy od kości i kroimy, buraki trzemy na tarce o grubych oczkach, rozgniatamy czosnek
i całość dorzucamy do gotującej się zupy.
Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą dostatecznie miękkie.
Na koniec do zupy dodajemy sok z cytryny i śmietanę, którą uprzednio hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy.
I to wszystko :) mamy smaczny barszcz ukraiński lub jak kto woli czernihówski :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz